Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara'da düzenlenen 'Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Uluslararası Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin çalışma hayatı konusunda haksız eleştirilere maruz kaldığını belirten Işıkhan, sendikal haklar ve özgürlükler konusunda son yıllarda yapılan iyileştirmelere dikkat çekti.
Sendikaların Önemi Vurgulandı
Bakan Işıkhan, konuşmasında sendikaların önemine değinerek, "Sendikacılık, işçi-işveren, memur-işveren ilişkilerini düzenleyen ve adil temsilini sağlayan sosyal diyalog mekanizmalarımız, geçmişte maalesef hak ettiği değeri ve gerekli ilgiyi görememiş yıllar yılı hep ihmal edilmişti" dedi. Işıkhan, hükümetin sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmak için mücadele ettiğini ve bu sayede kamuda sendikalaşma oranının arttığını vurguladı.
- 2002'de 650 bin olan sendikalı kamu personel sayısı bugün 2,3 milyona yükseldi.
- Kamuda sendikalaşma oranı 2002'de %50 iken bugün %75,2'ye ulaştı.
Bakan Işıkhan, memurlara toplu sözleşme hakkının anayasal güvence altına alındığını ve mali ve sosyal haklarında önemli ilerlemeler sağlandığını da belirtti. Ayrıca, milli gelir artışıyla birlikte bütçeden kamu görevlilerine ayrılan payın sürekli artırıldığını ifade etti.
Türkiye'ye Yönelik Haksız Eleştiriler
Bakan Işıkhan, Türkiye'nin son 23 yılda sendikal hak ve özgürlüklerde önemli düzenlemeler yapmasına rağmen bazı uluslararası sendikal örgütlerin olumsuz tutumlarına şahit olduklarını söyledi. 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan eden, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engelleri kaldıran, sendikal örgütlenmeyi teşvik eden, çalışanların ekonomik ve sosyal haklarını geliştiren bir ülkeyi, çalışma hayatı bakımından kötü ülkeler arasında saymanın büyük bir haksızlık olduğunu vurguladı.
Çalışma Hayatında Uluslararası Mutabakatın Önemi
Bakan Işıkhan, konuşmasının sonunda çalışma hayatında sadece ulusal değil, uluslararası mutabakatın da önemine dikkat çekti. Günümüz küresel atmosferinde, dünyanın birçok ülkesini bir araya getiren alın teri, emek ve sosyal adalet kavramlarının, insanlığın ortak geleceği adına önemli roller oynayacağına inandığını belirtti.
Bakan Işıkhan'ın bu açıklamaları, Türkiye'nin çalışma hayatı konusundaki hassasiyetini ve bu alanda yapılan iyileştirmelerin uluslararası platformlarda daha iyi anlaşılması gerektiğini gösteriyor. Türkiye, çalışma hayatında daha adil ve güvenceli bir ortam oluşturma çabalarını sürdürürken, uluslararası işbirliğinin de önemini vurguluyor.